Isnin , 27 Mac 2023

China mengeluarkan “Chinese Card” untuk kaum cina seluruh dunia.

Sumber dipetik daripada on.cc

Negara China telah melancarkan “Chinese Card” untuk menarik orang Cina di luar negara. Negara China tidak pernah mengiktiraf dua kewarganegaraan. Walau bagaimanapun kemunculan “Chinese Card” boleh mengelakkan masalah ini dan menyelesaikan kesulitan yang dihadapi oleh kaum cina di luar negara dan bekerja di negara China. Pada masa akan datang, kaum Cina di luar negara dapat menikmati hak dan kepentingan yang dinikmati oleh warganegara China biasa, seperti pelaburan. , pembeli rumah, kanak-kanak yang didaftarkan di sekolah, dan sebagainya.

Kaum cina asing akan menghadapi banyak masalah apabila mereka tinggal atau bekerja di China di samping menghabiskan banyak masa untuk memohon atau melanjutkan visa mereka.

Orang yang memegang “Chinese Card” tidak mempunyai kewarganegaraan negara China dan tidak mempunyai hak politik untuk mengundi dan dipilih, tetapi mereka boleh menikmati hak-hak lain yang dinikmati oleh rakyat China biasa, seperti pelaburan, pemilikan rumah, pembukaan akaun bank, permohonan untuk lesen memandu, dan pendaftaran kanak-kanak.

Majoriti kaum Cina di luar negara memuji dasar “Chinse Card” yang sangat memudahkan dan menggambarkan dasar itu sebagai “pengiktirafan sebenar kedaulatan kerakyatan”. Ia juga merujuk kepada liberalisasi dua kerakyatan pada masa akan datang, yang lebih kondusif untuk globalisasi hari ini. Bakat, dana, dan teknologi kaum cina di luar negara kembali ke negara China dan meningkatkan kesepaduan kaum cina dari luar negera. Walau bagaimanapun, majoriti kaum Cina di luar negara masih berharap pihak berkuasa dapat membuka dua kewarganegaraan

 

Juga Cari

Facebook padam 3.2 billion akaun palsu bagi tahun 2019

Pada November 2019, Facebook Transparency telah mengeluarkan Community Standars Enforcement Report edisi April 2018 sehingga …

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *